28 Eylül 2019 Cumartesi

ÇALIŞMADAN EMEKLİLİK HAYAL DEĞİL

ÇALIŞMADAN EMEKLİLİK
hayal ile ilgili görsel sonucu
   Ülkemizde çalışan çalışmayan herkesin hayali emeklilik. Emeklilik için yasalarımız yıl, yaş ve prim şartı beklemektedir. Primi; birisine ait işyerinde çalışarak, isterseniz kendi iş yerinizi açarak ya da bir şirkete ortak olarak veya belirli koşullarla borçlanarak kazanabiliyorsunuz.
    
Image result for emeklilik
   Bütün bunların yanısıra isteğe bağlı sigorta ( İBS ) sistemi var. Bu sistem sayesinde başta iş hayatına ara vermiş ya da ev hanımları yararlanabiliyor. Bunun için çalışmamak, emekli olmamak ve reşit olmak yetmektedir.

   En yakın SGK gidip dilekçe vererek İsteğe Bağlı Sigortanızı başlatabiliyorsunuz.

sgk ile ilgili görsel sonucu
Prim miktarınızı kendiniz belirleyebiliyorsunuz.

Ödenecek primler, geçerli Brüt Asgari Ücretin %32 yani 818,69 ₺ Brüt Asgari Ücretin 7.5 katı arasında olmalıdır. 6.140,17 ₺
tl ile ilgili görsel sonucu

Prim miktarı 2019 yılı için Brüt Asgari Ücret :         2.558,40 ₺
                                            Aylık prim ( en düşük ):     818,69 ₺
                                            Aylık prim ( en yüksek ): 6.140,17 ₺

İBS 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren 4B’li yani Bağkur’lu olarak değerlendiriliyor. Yani emeklilik şartları Bağkur’luya göre hesaplanmaktadır.
isteğe bağlı sigorta ile ilgili görsel sonucu

Eğer daha önce işçi 4A statüsünde çalışma mevcut ise, ödenilen İBS gününden dikkat edilmesi gereken husus ortaya çıkmaktadır. Emeklilikte son 7 yılın hangi statüde uzun süreli sigorta primi büyük önem taşımaktadır. Son 3.5 yılın +1 gün fazlasıda emekli olma koşulunuzu belirlemektedir. Son 3.5 yıl 1260 den fazla İBS primi öderseniz zorunlu olarak 4B statüsünden emekli olmak zorunda kalabilirsiniz. 
dikkat ile ilgili görsel sonucu
Dikkat: 4B yani Bağkur’lu olarak emekli olma prim günü daha yüksektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder